Det var under den tiden på väg in i vuxenlivet, jag ofta vandrade Adelsgatan fram iklädd marinblå Fjällrävenjacka med en tidsenlig svartrutig palestinaschal slarvigt rullad runt halsen och min lila, småblommiga tygryggsäck hängande löst på ryggen. Jag hann nöta ut flera omgångar av dessa behändiga tvättbara ryggsäckar innan ungdomsåren var till ända…

 

Det var på den tiden ett av Visbys stamställen återfanns längs med nämnda Adelsgatan och där vi även möttes om kvällarna för att diskutera världsläget, vikten av solidaritet och varandets stora gåta. Det var på den tiden, för att uttrycka det aningen sentimentalt, vi ännu sökte ögonkontakt med varandra när vi samtalade; förtroenden utbyttes i nickande samförstånd.

 

Numera befinner sig vår omvärld ett diskret knapptryck bort. Vi behöver varken agera eller samspela med varandra, annat än i en konstgjord datorstyrd värld. Uppkopplad dygnet runt kan du snabbt få åtkomst till de senaste uppdateringarna i nyhetsflödet.

Hur, när och vilka som får sin beskärda del av din solidaritet kan snabbt förändras från en dag till en annan, beroende på åt vilket håll vindarna blåser i de sociala medierna. Din relationsstatus och ditt mående kan du enkelt dela med dig utav till alla dina följare och vänner via facebook, utan att ni utbyter ett enda ord med varandra.

 

Tillvaron ter sig alltmer verklighetsfrånvänd i dagens IT-samhälle. I takt med att ditt egna känsloregister riskerar att krympa i frånvaron av mänskliga relationer.

Finns det någon möjlighet att återfå kontakten med sitt känsloliv, undrar du? Det finns en lösning, Musik! Musik i alla dess former!

 

Musiken helar din kropp och själ. Allt du behöver göra är att uppleva dess rytm, melodi, dess finstämda ackord. Tonerna finner trevande sitt fäste, följer sin pulserande omloppsbana och fäller långsamt, vackert ut sina kronblad i ditt inre, ett efter ett… Porlar likt friskt källvatten inom dig. Väcker dina känslor till liv. De enda gränser du vidrör är de du själv förnimmer.

 

Denna sommar har sannerligen bjudit Gotlands befolkning, bofasta och besökande, på många underbara musikupplevelser runtom vår ö. Hösten är i antågande, men utbudet högst levande även denna årstid. Så, våga logga ut! Släpp greppet! Låt dina känslor få utrymme att växa fritt. Lyssna till klangfärgen.

 

Med åren har min svartrutiga palestinaschal bytts ut mot en vinröd poncho. Ryggsäcken fått ge vika för en alldeles förtjusande tygpåse, designad och tillverkad av Greta. Greta bor i ett hus alldeles nära mig och sprider vardagsglädje och varma känslor med sitt skapande.

Hon har förvisso lyssnat en hel del på musik i sitt nittiotvååriga liv!

Vilken livsmelodi blir din i höst?